Om jullie een kijkje in de keuken te geven van hoe keramiek wordt gemaakt zal ik in een aantal delen iets vertellen over het proces. In dit tweede deel van ‘Hoe maak je keramiek’ beschrijf ik hoe het werkt met schaaltjes gieten.

Stap 1: Gietklei

De klei die je gebruikt voor het gieten van bijvoorbeeld bakjes is vloeibaar en koop je in een emmer. Voor ik de klei gebruikt zeef ik het zodat alle kleine stukjes (harde) klei eruit zijn. Hierdoor krijg je een mooi egaal bakje.

Stap 2: Mallen & ingieten

Voor het maken van bakjes van gietklei heb je gipsen mallen nodig. Ik maak mijn mallen meestal zelf maar je kan ze ook in de winkel kopen. Gips is erg poreus en zuigt het water uit de gietklei. Vervolgens giet ik de mallen vol en laat dit een aantal minuten staan (meestal 5-15 minuten, afhankelijk van de gietklei). Doordat het gips het water uit de gietklei zuigt ontstaat er op het gips een uitgedroogd laagje klei.

Stap 3: Uitgieten & drogen

Na enige tijd giet ik de mallen uit waardoor alleen het uitgedroogde laagje klei wat op het gips zit achterblijft. De vorm van het bakje is nu gemaakt. Je laat de gietklei nu nog enige uren drogen in de mal.

Stap 4: Afwerken en volledig drogen

Als het bakje leerhard is en dus redelijk stevig kan je hem uit de vorm halen. Voordat de klei eruit gehaald wordt snij ik de randjes netjes af. Je kan het dan nog verder afwerken door met een sponsje langs de randjes te gaan. Hierna moeten de bakjes volledig drogen en uitharden. Dit duurt enkele dagen.

Alle restjes die je over houdt kan je weer recyclen door het opnieuw nat te maken, zo blijft het proces duurzaam!

Stap 5: Bisquit bakken

Als de potjes goed droog zijn kunnen ze voor de eerste keer gebakken worden. Dit gebeurt in de speciale pottenbakkersoven op 1000°C. Door deze stook veranderd de klei in ‘bisquit’, daarom heet dit ook wel ‘bisquit bakken’. De klei is dan hard geworden en is ook niet meer terug te veranderen naar klei.

Stap 6: Glazuren

Als de klei uit de oven komt kan het geglazuurd worden. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals kwasten, dompelen, gieten of spuiten. Ik kwast de potjes meestal, omdat dit het meest constante resultaat geeft. Om voldoende kleureffect en dikte te krijgen moeten er meerdere lagen glazuur worden aangebracht. Door verschillende combinaties van glazuren te gebruiken krijg je mooie kleuren. Zie hier een aantal voorbeelden.

Stap 7: Glazuur bakken

Nu het glazuur is aangebracht kunnen de potjes voor de tweede keer gebakken worden. Dit gebeurt bij een hogere temperatuur van ca. 1200°C. Het biscuit wordt nu steengoed en is zelfs geschikt om in de vaatwasser te gebruiken. De oven wordt langzaam opgestookt en nog langzamer afgekoeld. Het bakken neemt ongeveer 24 uur in beslag. Dus de volgende dag kunnen de hangpotjes uit de oven gehaald worden om het eindresultaat te bewonderen! Dit is ‘Hoe maak je keramiek!’.

Aanbevolen artikelen

5 reacties

 1. Dorée Sanders zegt:

  Fantastisch! Heel duidelijk en de vlinders kriebelen!! Ik blijf de site opzoeken want hier leer ik heel veel van.

  Fijne feestdagen, de beste wensen voor het Nieuwe Jaar en veel inspiratie,
  Groetjes Dorée Sanders

 2. elma zegt:

  Hoi, bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik zag dat jij de restjes gietklei recycled door het weer nat te maken. Ik heb eerder met gietporselein gewerkt en hier kon dat niet zo makkelijk bij werd mij verteld. Zou je iets specifieker kunnen uitleggen hoe het werkt om de restjes te reclyclen? Ik vind het zo zonde om weg te gooien. Alvast bedankt, groetjes Elma

  1. tessaplomp zegt:

   Hoi Elma,
   Bij porselein is het wel echt lastiger. Bij gewone klei laat ik alle stukken helemaal drogen, dan doe ik ze samen in een bak met water en laat ik het lang staan om in te dikken (meestal weken). Als het dan een beetje vla/custard dikte heeft leg ik het op een plaat gips. Dit laat ik dan drogen tot het een beetje de consistentie van gewone klei heeft (meestal 12-24 uur). Dan walk ik het per 500 gram en laat ik het nog een tijdje staan in een emmer. Zo heeft de klei ook genoeg tijd om goed in elkaar weer op te gaan. Daarna gebruik ik het gewoon zoals normaal. Als je nog vragen hebt hoor ik het wel!
   Groetjes, Tessa

   1. Elma zegt:

    Hoi Tessa, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Sorry voor de late reactie ik zag het vandaag pas. Ik begrijp nu dat je het als gewone klei gebruikt en niet als gietklei, dat kan natuurlijk ook. Ik ga het uitproberen! Groetjes Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *