Om jullie een kijkje in de keuken te geven van hoe keramiek wordt gemaakt zal ik in een aantal delen iets vertellen over het proces. In dit vierde deel van ‘Hoe maak je keramiek’ beschrijf ik hoe ik zeepbakjes maak.

Zeepbakjes draaien

In het filmpje hieronder kun je zien hoe ik een zeepbakje draai. Deze zeepbakjes draai ik ‘van de mast af’. Ik begin met een grote klomp klei (2 kg) en centreer steeds het bovenste stuk. Hier maak je dan meerdere zeepbakjes van. Het grootste voordeel hiervan is dat het lekker snel gaat en je niet elk klompje apart hoeft te centreren! Hierna moeten de zeepbakjes drogen (ongeveer 12-24 uur tot de klei leerdroog is) en afgedraaid worden.

Decoreren

Vervolgens maak ik gaatjes in het zeepbakje en decoreer ik ze. Ze klei is op dit moment leerhard en doe je dus direct na het afdraaien. In het filmpje hieronder kun je zien hoe ik een zeepbakje decoreer. Ik gebruik hiervoor dit pompje (https://www.keramiekenglazuur.nl/product/applicator-precisie-3-oz-ringeloor/) wat superfijn werkt! Er zit slip in het pompje en dit knijp je eruit. Je maakt slip door volledig droge (rest) klei met water te mengen. Je wilt de slip ongeveer zo dik hebben als kwark. Als dit weer droog is gaan de bakjes de oven in voor de biscuit stook op 1000 graden.

Glazuren

Als de bakjes uit de oven komen kunnen ze geglazuurd worden. Ik gebruik kwastglazuur wat je in 3-4 lagen aanbrengt. Je kan glazuur over het algemeen dompelen, gieten, spuiten of kwasten. Daarna gaan ze nog een keer de oven in op 1200 graden. Goed om te weten dat in dit hele proces (van natte klei tot eindproduct) de klei krimpt. De hoeveelheid krimp hangt af van de klei en hoe heet je het stookt. Bij dit proces is de krimp ongeveer 11%, best aanzienlijk dus!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *